5 tips til deg som vil leke Bravo med babyen din

Skills småbarn

Jeg går snart ut i fødselspermisjon for andre gang og i den anledning vil jeg gjerne dele noen gode tips for å komme i gang med Bravo-leken til deg som kanskje også nå venter spent. I min forrige permisjon startet jeg tidlig med sansestimulering og Bravo-leken, og jeg har ikke angret. Å stimulere til nysgjerrighet, lek og læring har blitt en naturlig del av min rolle som mor, og jeg gleder meg til å starte på nytt med lillebror.

Visste du at du er den aller viktigste for babyen din? Måten du er på ovenfor barnet ditt vil sette varige spor, på godt og vondt. Kombinasjonen av å smile og hvile er derfor uslåelig! Vær uthvilt når du leker Bravo-leken med barnet ditt slik at leken blir en god opplevelse både for deg og den lille. Husk også på å variere leken for babyen og la sanseinntrykkene du gir barnet være tydelige og høyintensive!

Tips 1: Vær i forkant
Å få en baby i hus for første gang snudde ganske så opp ned på tilværelsen vår. Fra å ha all verdens tid til alt mulig, følte jeg på at jeg nå stort sett var opptatt med en ting, babyen. Jeg tror egentlig ikke det blir noe annerledes denne gangen, nå har jeg jo i tillegg enda et barn å ta meg av, så å være i forkant med forberedelsene tror jeg vil være lurt. Bruk tiden frem til babyen kommer på å stelle i stand et stimulerende miljø.

Tips 2: Tenk stort
Barnet ditt har kommet til verden. Et nytt liv! Et liv som utvikler seg hver dag. Livet viser seg i form av et smil, et håndgrep, et nytt ord. Det er nå barnet ditt legger grunnlaget for resten av livet. Det er nå barnet ditt er mest mottakelig for læring. Hjernen er i rivende utvikling, og derfor må du tenke stort, og huske på at barnet har et enormt potensiale for å utvikle seg. Det beste er at du kan bidra til dette helt selv! Du har det som skal til for å legge grunnlaget for en utvikling som vil vare resten av livet!

Tips 3: Lag en sjakkmønstervegg rundt stellebordetsjakkmonster
Stellebordet er et viktig sted i babyens liv. Her er babyen ofte våken og oppmerksom. Finn frem svarte og hvite ark og heng de opp i sjakkmønster på veggen ved stellebordet. Dette er utviklende for synet. Babyer liker sterke kontraster, så legg merke til hvordan barnet ser og ser på sjakkmønsteret. Fest etterhvert en figur i en klar farge i den ene ruten og se hvordan barnet fester blikket på figuren.

Tips 4: Skriv på blanke ordkort
Du trenger: Blanke ordkort og rød tusj som følger med i pakkene Bravo Explore og Bravo Skills

pappahand_680Kort med kjente og kjære ord som omgir barnet kan du lage på forhånd. Som nevnt kan det bli hektiske tider når barnet kommer, så alt som er klart på forhånd gjør det lettere å komme i gang så tidlig som mulig. Skriv navnet til babyen, søsken, mamma, pappa og andre i familien. Har du bilder av familiemedlemmene kan du gjerne lime dem på baksiden. Skriv også ned andre ord som babyen vil omgi seg med. Lag gjerne kategorier på fem og fem ord med ting fra stellebordet, leketeppet, vogna, vugga og kroppsdeler, klær og farger.

Tips 5: Stellebordslek
Du trenger: ferdig trykte kort eller kort med kjente og kjære ord for babyen, blanke kort til å skrive på følger med i pakkene Bravo Explore og Bravo Skills

Når babyen er mellom 0 og 4 måneder kan dere leke Bravo-leken i et rolig tempo. Synet er ikke ferdig utviklet og gode kontraster er derfor viktig. Babyen sover også mye i denne perioden. Kanskje er det bare på stellebordet at babyen er ordentlig våken. Bruk gjerne denne tiden til å prate og vise ord- og bildekort. Hold kortet foran babyen og vent til han fokuserer. Si ordet høyt og tydelig samtidig som babyen får se på kortet. Bruk et kort hver dag og gjør det gjerne flere ganger om dagen. Koselige ord å starte med er mamma, pappa, navn på søsken og navnet til barnet.

Vi har utviklet Bravo Explore spesielt for de aller yngste og Bravo Skills både for de små og de som er litt eldre. I disse pakkene finner du ulike ferdigtrykte kort, blanke kort og tusj til å skrive ord selv, terning, alfabet, aktivitetskort og lottokort. Til hver pakke følger det også med ukeplaner slik at du kan lett kan sette i gang å leke Bravo-leken hjemme. Til hver av pakkene får du også tilgang til nettkurset vårt med enda flere tips, videosnutter og hjelp til hvordan du kommer igang hjemme. Under ser du en snutt av hvordan en dag med Bravo Explore kan se ut.

– Elisabeth Hunnes

Del gjerne med andre som er hjemme i permisjon!