3 – 12 år

5 leksetips som øker lesehastigheten og gjør leksene til en lek

Mathias (10) doblet lesehastigheten etter tre måneder med Bravo-lekser. ”Det er visst med lesing som med fotball; leker du mye med ball blir du god” sier pappa Arne og forteller at nøkkelen til de gode leseferdighetene har vært varierte lekseøkter med høy intensitet og entusiasme.

Selv om Bravo-leken først og fremst er utviklet for barn mellom null og tre år, så er det aldri for sent å lære. Også eldre barn kan leke og lære med Bravo-leken. Flere foreldre leker Bravo med skolebarn i ulik alder. Materiellet kan brukes på mange ulike måter. Bravo-leken kan blant annet bidra til økt ordforråd og lesehastighet.

”Før satt vi ved spisebordet, gjerne etter trening og gjorde leksene på ”gamlemåten” forteller Arne. Så deltok han på et foredrag om Bravo-leken, som gjorde han oppmerksom på hjernens behov for variasjon og pauser med fysisk aktivitet i innlæringsøktene. Dermed endret de litt på lekseøktene. De bruker omtrent like lang tid som før, og får likevel gjort alt de skal – og lesehastigheten har doblet seg!

Slik gjør du det:

  1. Prioriter leksene. Start med deg selv og sett av tid til å hjelpe barnet i gang med leksene. Sett en startdato og motiver både deg selv og barnet til å komme i gang med den nye måten.
  2. Tenk morsom sirkeltrening. Lag fire stasjoner. For eksempel; en stasjon med de ”vanlige” leksene, en med ord-og bildekort med 25 nøkkelord fra leseleksene (fem fra hvert fag) eller Bravo Skills, én bokstav/lyd automatiseringsstasjon og en engelskord-stasjon. Bruk max 1-5 minutter på hver stasjon og gjennomfør heller flere runder. Økt variasjon og korte økter gir høyere intensitet som igjen øker læringsutbyttet.
  3. Vær i aktivitet. Lag en kurv med lapper med ulike aktiviteter på, for eksempel hink opp trappa, spring en runde rundt huset, slå hjul, triks 10 ganger med ball. Disse brukes som korte pauseaktiviteter mellom eller på vei til de ulike stasjonene.
  4. Ha det gøy mens dere lærer. Fokuser på det positive, bygg barnets selvfølelse og selvtillit ved å la barnet føle mestring og trygghet på hver stasjon. Gjør det gjerne sammen i starten.
  5. Vær mett. Ha gjerne sunn snacks tilgjengelig, for eksempel minigulrøtter, cherrytomater, valnøtter eller tilsvarende.

I nettkurset for foreldre får du enda flere tips og triks til hvordan dere kan jobbe for å bedre leseferdighetene.

Bravo Skills er pakken som passer best for eldre barn, og i denne pakken får du nettkurset inkludert.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Ta kontakt med oss på post@intempo.no

Materiell til en aktiv og stasjonsbasert lekseøkt for skolebarn.

Les mer

Lær hvordan du kan legge til rette for et godt læringsmiljø hjemme.

950,00krLes mer

To separate foredrag for foreldre i barneskolen om leksehjelp og selvfølelse.

Les mer