Slik gjør du leksene artigere

Hvem passer dette for? Barn mellom 6 og 12 år og en voksen

Hvor lenge? Et lekseprosjekt på 12 uker

Du trenger: Ukeplan, bøker og materialpakken Bravo Skills som også inkluderer nettkurset i Bravo-leken

Vi bygger veier i hjernen for bedre skoleskills
Først av alt; fortell barnet at dette er et prosjekt som varer i 12 uker og målet med prosjektet er å bygge veier i hjernen slik at du kan (velg det som passer): lese raskere, huske bedre, regne enklere, skrive mer, automatisere bokstav/lyd eller øke ordforrådet, for da blir leksene enklere og morsommere å gjøre.

Les om Mathias (10) som doblet lesehastigheten på 12 uker.

Merk av i kalenderen og inngå en avtale om at dere skal gjøre dette hver leksedag i 30 minutter, eller så lang tid dere trenger for å få alle leksene gjort (max 1 time).

Si dette: En hjerne som kan mye og synes ting er lett, kan se ut som veinettet i Roma. Der er mange valgmuligheter til å komme seg fra A til B og på noen av veiene kan man til og med kjøre kjempefort. Om man ser på kartet over Sandane i Sogn og Fjordane derimot, kan det ligne på en hjerne som synes ting er vanskelig eller ikke husker så lett. Hva er forskjellen? Jo, antall veier og bredden på dem. Vi vil ha mange, brede veier og vi kan bygge dem med varierte sanseopplevelser, godt humør og høy intensitet. Det skal vi gjøre sammen i 12 uker framover – litt hver dag.

Sirkeltrening
Se for deg en god gammeldags sirkeltrening. Ikke i gymsalen, men i stua. Lag fire stasjoner med fire ulike tema. På to av stasjonene gjør dere alltid leksene som barna har fått fra skolen – ikke bruk for lang tid på disse stasjonene, sett delmål og gjør leksene mer og mer ferdig for hver runde. Assister og veiled barnet aktivt i begynnelsen for å bevare motivasjonen og skape mestringsopplevelser. På de to andre stasjonene leker dere med grunnleggende ferdigheter der fasiten alltid er tilgjengelig, inntil barnet klarer det på egenhånd. Mellom stasjonene gjør dere ulike fysiske aktiviteter slik at barnet får en aktiv pause «som gir drivstoff til å kjøre veiene» og på nytt blir klar for å jobbe med leksene.

Gjør så mange runder som dere klarer i løpet av tiden dere har satt av til lekser, eller til dere er ferdig med to runder.

Slik kan en Bravo-stasjon se ut. Her øver dere på skj-lyden!

Har du lyst å lære flere slike små lekseøkter? I Nettkurset i Bravo-leken finner du flere eksempler. Nettkurset følger med i pakken Bravo Skills, som også inneholder materiellet du trenger.

Del gjerne – så får andre vite at man kan gjøre leksene på en annerledes måte!