Helsestasjon

5 morsomme måter å leke aktivt med språket på

Er du hjemme med barnet ditt? Trenger du en morsom ettermiddagsaktivitet? Har du kanskje et barn som har forsinket utvikling? Snakker dere flere språk i familien? Uansett situasjon er Bravo-leken en morsom og lærerik måte å leke med språket på. Vi leker Bravo-leken for moro skyld, og for barnehjernens skyld! I denne artikkelen lærer du fem pedagogiske leker som får fart på språkutviklingen til barnet ditt.

Bruk øyeblikkene der all hennes oppmerksomhet er vendt mot deg. Hun venter spent på at du skal si noe, gjøre noe, hva som helst. Hun kan herme lyder og uttrykk, hun kan se, høre, smake og føle, hun kan sanse. Og viktigst av alt – hun kan lære.

Legg til rette for mange korte lekeøkter daglig med barnet ditt. Barn foretrekker mange korte økter, fremfor få lange. Hver økt danner en eller flere nye koblinger hjernen og jo flere koblinger og nettverk av koblinger et barn får tidlig – jo lettere lærer barna senere.

Er det ikke fantastisk å tenke på at den lille hjernen hennes er som skapt for læring? Og at det du lærer henne nå, kan gjøre henne bedre rustet til å lære når hun blir eldre? Og at det faktisk kan forebygge lese- og skrivevansker? Hvis du visste hvor mye hun forstår og hvor mye hun kan lære, vil din måte å se på henne endre seg for alltid. Bruk derfor noen av disse forslagene og lek med språket med barnet ditt!

1. Alfabetlek
“Eee?” Det er moro å høre de første lydene og ordene komme – og deretter vise hvordan lydene ser ut! Bruk alfabetet og benytt de små stundene for eksempel ved stellebordet, på trilleturen eller under måltidet til å vise flere ting som begynner på E.
2. Skriv kjente og kjære ord på blanke kort
Bruk blanke kort og skriv ord som barnet ditt er opptatt av. Navnet til barnet og andre i familien, ting på stellebordet eller leker. Bruk små bokstaver, men selvsagt stor bokstav først i navn. Vis opptil fem kort om samme tema. Les ordet og vent til barnet fester blikket.
3. Samlesing
Samlesing skiller seg fra høytlesing på den måten at skriften er så stor og tydelig at også de aller minste barna kan følge med på teksten. Bravo Maxibøker og eBøker er lettleste faktabøker om viktige tema for de aller minste. Les nøkkelordene og setningene høyt før dere ser på og snakker om bildet.
4. Trekk en bokstav
Bruk alfabetet i Bravo Explore og legg bokstavene i en pose eller eske. La barnet få trekke en og en bokstav til du har nok bokstaver til å skrive et ord. For hver bokstav barnet trekker sier du bokstavens navn og bokstavens lyd.
5. Syng, dans og lær regler
Syng og dans sammen med barnet, gjerne de samme sangene om og om igjen. Lær dere rim og regler. Lær en koselig sang om mengder eller geometri gjør bevegelsene sammen med barnet ditt.

Vil du lære enda flere morsomme måter å leke på? Da har du to valg. Ta nettkurset i Bravo-leken eller klikk deg innom ressurssiden vår. En side full av tips til hvordan dere kan bruke materiellet og variere Bravo-leken. Vi håper du finner inspirasjon på disse to sidene!

Materiell for 30 gode og sansestimulerende samspillsøkter. For babyer fra 4-12 mnd.

1.490,00krVelg alternativ

Materiellet du trenger for å leke med bokstaver og ord hjemme.

1.650,00krLes mer

Materiell for 24 uker med artige Bravo-økter hjemme.

2.250,00krKjøp