Julelukteleken

luktelek_680

Last ned ressursen og gjør dere klar for luktelek! Målet er å sanse noen spennende julelukter og finne ut hvem av juleluktene som får flest poeng! Luktesansen vår sørger for verdifulle koblinger i hjernen, og er sterkt knyttet til det vi føler. En lukt kan minne oss om noe vi har opplevd, så om vi koser oss med denne leken sammen, kan det godt hende at barna tenker på adventstiden og koselige stunder neste gang de kjenner lukten av kanel, kardemomme, nellik, ingefær eller rosiner.

Slik kan dere gjøre det

1. Finn frem nellik, ingefær, kanel, kardemomme og rosiner. Skriv gjerne ordene på blanke ordkort om dere har!
2. Den voksne presenterer en og en lukt for for barna og sier hva det er.
F.eks. “Nå skal dere få lukte på kanel.” og så holder du kanelboksen under nesen til barnet i 10 sekunder slik at lukten får komme helt frem til sansecellene inni nesen som skal oppfatte lukten og sende den videre til hjernen.
3. Når dere har øvd en stund, skal den voksne dekke til boksene/posene med et papir eller en serviett.
4. Så sier du: “Nå skal vi finne ut hvem som er mest kjent av de fem luktene og kåre årets julelukt! 5. Velg en tildekket boks og la alle barna få lukte. Dersom ett av barna kjenner igjen lukten får “lukten” ett poeng. Presenter hver lukt fire ganger i tilfeldig rekkefølge. Tell opp til slutt!

Last ned intruksjoner og skåringsskjema her.