Innhold, organisering og ukeplaner

Innhold
Bravo Kickstart/Level Up er et systematisk og helhetlig språkverktøy, utviklet med utgangspunkt i hjerneforskning og pedagogikk. Bravo Kickstart/Level up gir materiell til to år med morsomme og aktive Bravo-økter tilpasset Rammeplanens fagområder. Materiellet gir selv de minst muligheten til å oppleve bokstaver og begreper med alle sansene.

2019-utgaven har alt innholdet i Kickstart og Level up samlet i en kasse og i tillegg er terningen helt ny og i EVA-skum. 2015-utgavene kom i to separate kasser og hadde en tøyterning.

Bravo Kickstart inneholder:

 • 378 ord- og bildekort
 • Tøyterning med fysiske aktiviteter
 • 2 sett alfabetkort
 • 24 ukeplaner
 • 1 stativ

Bravo Level up inneholder:

 • 126 ord- og bildekort
 • 19 tegnspråkillustrasjonsplansjer til 19 av kategoriene (nytt 2018)
 • 10 Bravo Maxibøker
 • 252 lottokort (nytt 2018)
 • 24 ukeplaner
 • 80 blanke kort + tusj

Organisering
Før oppstart anbefaler vi følgende punkter for å gjøre gjennomføringen lettere:

 1. Sett av tre måneder hvert barnehagehalvår til å leke Bravo-leken. Høyintensiv innsats gir større resultat enn å leke nå og da.
 2. Oppbevar materiellet tilgjengelig kun for de voksne, og heng ukeplanen ved siden av, slik at det er lett å se hvilke kategorier som skal brukes hver dag
 3. Velg en Bravo-sjef som har ansvaret for kortene og for å følge ukeplanene. Meld gjerne inn til post@intempo.no, hvem som er deres Bravo-sjef.
 4. Bravo-sjefen finner fram kategoriene dere trenger til hver uke i begynnelsen av uken og setter dem i stativet.
 5. Kategorier som er gjennomgått setter dere i lokket på kassa, noen av disse skal brukes senere på puslestasjonene.
 6. Heng en kopi av ukas ukeplan på informasjonstavlen i garderoben – slik at alle ser dem, både foreldre, barn og ansatte.
 7. Det fungerer best med 4-8 barn på hver gruppe. Del gjerne barna inn i de samme gruppene hver gang innenfor en periode. Det er forutsigbart for barna!
 8. Vær alltid to voksne når dere leker Bravo-leken. En viser kortene og leder an, den andre følger på og veileder barna gjennom Bravo-runden.
 9. Informer foreldrene om hva Bravo-leken er. Bruk gjerne denne nettartikkelen som informasjonsbrev som dere kan sende med hjem og/eller legg den ut på deres egen nettside.
 10. La foreldrene få prøve seg på en Bravo-runde på foreldremøte. Dette slår alltid an!

Ukeplaner
Det følger med ferdig planlagte ukeplaner til materiellet. Bruker du disse er planleggingen av øktene allerede gjort, og du kan konsentrere deg om å gjennomføre dem.

Leken er lagt opp slik at det skal være et verktøy hvor voksne og barn kan møtes rundt en felles aktivitet som gir glede og mening. De fleste barnehagene følger ukeplanene og gjennomfører Bravo-runden som en del av samlingsstunden hver dag i 2 x 12 uker hvert barnehageår. Bravo-oppstarten skjer på høsten i september, og 12 uker fremover. Da er desember fri til adventsaktiviteter. Så starter dere på igjen i januar, og leker videre i februar og mars. I april, mai, juni og juli er mange barnehager mer ute og på tur, og da har dere fokus på det.

Leken skjer i samspillet mellom to voksne og grupper av barna på avdelingen. Ved å dele gruppa i to eller tre, kan en gruppe leke Bravo-leken og den andre lese, samtale og synge. Etter 10-15 minutter bytter gruppene og dagens samlingsstund er gjennomført. En Bravo-runde legger grunnlaget for mange gode samtaler i løpet av dagen.

Ved ukestart ser Bravo-sjefen på ukeplanen hvilke kort dere trenger og setter dem i stativet. Dere ser også hvilke bokstaver dere skal bruke, og setter dem i stativet. Finn gjerne frem konkreter for å konkretisere ordene også, så er det klart med en gang. Husk å henge opp en kopi av ukeplanen i garderoben slik at alle ser den, også foreldrene. Da er det lettere for dem å forstå hvorfor barna plutselig blir opptatt av sitronsommerfugler og sandslott.

Fra uke 13 i Bravo Level Up får dere selv prøve å lage egne ukeplaner. Les mer om dette her.

På filmen ser dere Heidi forklare hvordan dere kan organisere kortene i stativet og innholdet den første uka på ukeplanen. NB! Layouten på ukeplanen ser idag litt annerledes ut, enn da filmene ble laget i 2014, men innholdet er det samme!