Sondematkurs med Margit Vea

– Maten vi spiser påvirker både humøret og helsa, det har derfor vært viktig for meg å gi min sønn ekte mat selv om han har knapp, sier Heidi Aabrekk. Hun har de siste 10 årene laget middagssupper til alle sønnens måltider. Han er veldig frisk, kaster aldri opp lenger og har ikke hatt slim eller luftveisinfeksjoner siden han var liten. Nå har 13-åringen krefter til å trene, gå på skole, og delta på fritidsaktiviteter, selv om han har en alvorlig grad av CP.

I sammenheng med at Intempo og Mere mat har utviklet suppene Go sondemat Elg og Go sondemat Kylling ønsker vi også at foreldre og fagfolk kan lære mer om ekte mat for barn eller voksne som knapp. Vi har derfor utfordret Margit Vea, som tilbyr matkurs over hele landet, til å sette opp kurs om sondemat.

I vår setter hun opp kurs i Alta, Tromsø, Bergen, Oslo og Stavanger. Levende og fersk mat er alltid utgangspunktet, mat som gir god tarmhelse, godt immunforsvar og god helse. Kunnskap er makt, og derfor er kunnskap om hva som er god mat viktig. Når vi vet hva som er næringsrik mat som booster immunforsvaret og god helse, da får vi makt og kontroll over egen helse. Med kunnskap, også praktisk kunnskap, kan vi ta gode valg.

Last ned infoark om kursene her.

Kursdatoer

Tromsø: Lørdag 7. april kl. 12-15, St-Elisabeth Helsehus, Mellomveien 50. (Plass til 20 deltakere)
Påmelding på facebook.

Bergen: Tirsdag 10. april kl. 18-21, Skjold helsehus, Sæterveien 25. (Plass til 12 deltakere)
Påmelding på facebook.

Oslo: Tirsdag 10. april kl 18-21, Amajo AS Hellinga 16D, 1481 Hagan (Plass til 20 deltakere)
Påmelding på facebook.

Stavanger: Tirsdag 17. april kl 18-21, UIS – Hagbard Line-huset, Mat og helse (Plass til 20 deltakere)
Påmelding på facebook.

Alta: Tirsdag 8. mai kl 9-12

Hvorfor ekte mat, Margit?
 Kroppens økosystem, tarmfloraen, trenger mat med liv, levende mat. God, naturlig og fersk mat inneholder mer liv enn mat fra pose. Fordøyelsen vår trenger ikke bare næringsstoffer og kalorier, den trenger også gode hjelpere, mikroorganismer. Fersk og levende mat gir et godt immunforsvar, som igjen gir oss god helse og økt livskvalitet.

Næringsstoffene i en råvare samarbeider også godt under opptak av næring i tarmen. Det ser ut til at kroppen setter større pris på næringsstoffer som naturlig er i en råvare, enn næringsstoffer som syntetisk produserte vitaminer og mineraler. Den ferske og naturlige maten både ser, lukter og smaker mye bedre. Fersk, levende mat er så mye mer spennende! Det skaperverket har gitt oss er så mye bedre enn det vi mennesker har klart å designe. Mat er så mer enn næringsstoffer og kalorier, forteller Margit Vea.

God helse og godt immunforsvar
– Vi opplevde store utfordringer med kvalme, oppkast og slim den første tiden, men når vi fikk lære om tarmen, fordøyelsen og den viktige rollen mat spiller for humøret, hjerneutviklingen og helsen, endret dette seg forteller Aabrekk. – Når barnet først har knapp, så har man muligheten til å skreddersy sunne og næringsrike måltider som fremmer helse og utvikling.

Hun har de siste 10 årene laget middagssupper til alle sønnens måltider. Han er veldig frisk, kaster aldri opp lenger og har ikke hatt slim eller luftveisinfeksjoner siden han var liten. Nå har 13-åringen krefter til å trene, gå på skole, og delta på fritidsaktiviteter, selv om han har en alvorlig grad av CP.

– I lang tid har jeg ønsket å kunne bestille ferdige supper, som et supplement til den maten vi lager selv. Rett og slett fordi jeg er opptatt av kvalitet på maten og fordi det ville være praktisk å bestille noe ferdig når man har det travelt i hverdagen eller skal på reiser og så videre.

Aabrekk har derfor i samarbeid med ernæringsfysiolog og Mere Mat, som har laget kvalitetssupper til dagligvarebransjen i mange år, utviklet to av forhåpentligvis seks sondematsupper. Suppene er laget av ekte mat, de er næringstette, gluten- og melkefri og inneholder et variert utvalg av grønnsaker som egner seg for sonding.

Kjøtt først – fisk senere?
De første to suppene er Go sondemat Elg- og kikerter og Go sondemat Kylling. Begge inneholder varierte grønnsaker og er kokt på oksekraft. Dersom responsen er god vil vi utvikle fire supper til, forteller Aabrekk, og da forhåpentligvis minst èn fiskesuppe. Mere Mat vil produsere suppene og de leverer minimum 21 frosne beger med kjøletransport. Suppen tines og varmes opp etter behov. Aabrekk anbefaler å gi suppen i Codan 50 ml sprøyter med kort mellomstykke med katetertupp, for å unngå at det blir for vanskelig å gi.  I storproduksjon av mat er det mange hensyn som må tas, men vi er svært fornøyd med sammensetningen og håper dette kan gjøre hverdagen minst like sunn som vanlig – og litt enklere for flere!

Helfo og NAV grunnstønad
De fleste får dekket sondeernæring gjennom Helfo, men ekte mat tilfredsstiller ikke kravene til medisinsk ernæring. Dette mener vi er en mangel i regelverket og arbeider med saken. Foreløpig må man dekke utgiftene til sondemat av ekte mat selv eller eventuelt gjennom forhøyet grunnstønad hos NAV.

Helhetlig innsats
Intempo har arbeidet for en ekstra tidlig og helhetlig innsats siden 2009 og har hatt hovedfokus på språk- og sansestimulering gjennom Bravo-leken og barnas motoriske utvikling gjennom bObles. Nå står ernæringen for tur. Kostholdsrådene fra helsedirektoratet er tydelig på at mer grønnsaker, mer fisk og mindre sukker er nøkkelfaktorer for god helse. Gjennom suppe-satsingen og kursene om sondemat håper Intempo å bidra til at barn over 1 år og voksne med knapp får et tilbud om ekte mat som kan serveres gjennom sonden, som et supplement til annen hjemmelaget sondemat.

– Personlig mener vi at den syntetiske sondematen heller burde være unntaket enn regelen, avslutter Aabrekk og Vea samstemt og inviterer til å prøve suppene, og bli med på kurs.

Del gjerne med de du kjenner som kan være interessert kurs om sondemat og Go sondemat!