Oppstartsevaluering: Trygghet og mestring i 102 barnehager

Vinteren 2024 har bydd på snøstengte barnehager i sør, mye sykdom og vikarutfordringer, men tross dette er nå 81% av barnehagene i gang med Bravo-runder på en eller flere avdelinger i barnehagen. De resterende barnehagene gjør seg klare for oppstart i april.

I Solbakkeparken barnehage har de laget skibakke og gitt alle dyrene ski på beina i Bravo-runden.

Hele 102 barnehager med 242 avdelinger får muligheten til å skape trygghet og mestring med Bravo-leken takket være tre parallelle prosjekter i 2023-2025. De tre sparebankstiftelsene, Sparebank1 Stiftelsen Østfold Akershus, Sparebankstiftelsen DNB og Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, og barnehageetaten i Fredrikstad kommune har sammen finansiert prosjektene. Intempo AS er prosjektansvarlig og følger opp barnehagene over to år.

«Stiftelsen er opptatt av å støtte prosjekter som styrker barns muligheter til å få en god start på livet. Derfor er vi glade for å kunne bidra til dette prosjektet med mål om å redusere språkbarrierene og gjøre det lettere for barnehagene å inkludere barna.»

Linn Lunder, leder av formålsområdet Nærmiljø og kulturarv i Sparebankstiftelsen DNB

Oppstartsevaluering gir videre retning for prosjektet
Barnehageavdelingene har svart på spørsmål i et spørreskjema om hvordan oppstarten har gått og hvilke forventninger de har til prosjektet som de nå er en del av. Tendensene for forventningene til prosjektet er at over 90% av de som har svart er litt eller helt enig i at Bravo-leken kan bidra til trygghet og mestring, økt ordforråd og begrepsforståelse samt glede og engasjement på avdelingen.

Over 80% av de som har svart er litt eller helt enig i at Bravo-leken også kan bidra til mer systematisk lekbasert læring og inkludering i lek og samspill. Disse forventningene håper vi kan føre til gode resultater og gode implementeringsprosesser i barnehagene!

Det er selvsagt en variasjon i hvor langt barnehagene per d.d. er kommet i ukeplanene for Bravo Intro og Bravo-leken, hvor ofte Bravo-leken tas frem i løpet av uka i hver barnehage, hvilken alder barna som deltar har, hvor mange som deltar på hver avdeling og hvor mange ansatte på hver avdeling som gjennomfører Bravo-leken.

Vår anbefaling for veien videre
Basert på erfaringer fra andre barnehager oppfordrer vi til at avdelingen setter av tre måneder på våren og høsten til å gjennomføre Bravo-leken hver dag med hele barnegruppen. Selv om det er noen i barnegruppen som har større behov for denne typen språkstimulering enn andre, vil hele barnegruppen tjene på dette som et allmennfaglig pedagogisk opplegg, der de får et felles utgangspunkt for videre lek og samtaler gjennom dagen. Vi anbefaler også at så mange ansatte som mulig blir trygge på gjennomføringen av Bravo-leken, da dette reduserer risikoen for at Bravo-leken faller ut når noen blir syke.

I sum ser vi at mange av barnehagene nå følger ukeplanene og bruker verktøyet daglig, barnehagene svarer også i oppstartsevalueringen at de merker at barna liker leken ved at de viser engasjement underveis og kommer strømmende til når de gir beskjed om at det er tid for Bravo-samling.

 At det er gøy! De er engasjerte. Det har enda ikke vært noen protester om å være med på Bravo leken, og det har overrasket veldig positivt. De tar med seg ordene/bildene til andre settinger, f.eks bilskilt. Mange har blitt interessert i bokstaver.

De synes det er veldig gøy. De kommer strømmende når vi ringer i bjella og er veldig engasjerte. Noen er ivrige på å gjenta ord og gjøre bevegelsene, mens andre synes det er nok å sitte og følge med.

Les mer om prosjektet og hvordan de bruker Bravo-leken i Vårveien barnehage.