Pågående prosjekter

Trygghet og mestring med Bravo-leken - 2023-2025

Ordforråd og begrepsforståelse danner grunnlaget for barns utvikling. Tidlig språkinnsats er spesielt viktig for barn med annen språkbakgrunn eller forsinket språkutvikling. I prosjektet “Trygghet og mestring med Bravo-leken” er målet å skape trygghet og mestring ved å senke språkbarrierer og bidra til inkludering gjennom lek i samlingsstunden.

Bravo bidrar til et systematisk språkarbeid for hele barnegruppen hver dag. Spesialpedagoger i både barnehage og skole bruker Bravo-leken som begrepstreningsverktøy for barn med forsinket språkutvikling og annen språkbakgrunn. Bravo-leken brukes både sammen med enkeltbarn og i grupper.

 

Tre parallelle prosjekter

  • Østfold og Akershus (fulltegnet) - SpareBank 1 Stifelsen Østfold Akershus

  • Agder og Telemark (fulltegnet) - Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør

  • Østlandet - Sparebankstiftelsen DNB - Søk her

    Intempo AS inviterte i august-oktober 2023 barnehageavdelinger i Østfold og Akershus og Agder og Telemark, som har barn med annen språkbakgrunn eller barn med forsinket språkutvikling, med i prosjektet “Trygghet og mestring med Bravo-leken”.

    28 barnehager søkte om deltakelse i Østfold og Akershus og 30 barnehager søkte om deltakelse i Agder og Telemark.

    I desember 2023 åpner søknadsportalen for barnehager på Østlandet som ønsker å delta i et tilsvarende prosjekt.

“SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus har integrasjon og inkludering av barn som ett av våre aller viktigste satsingsområder. I vår region er dette en økende utfordring med potensielt store ringvirkninger og kostnader for den enkelte og for samfunnet. Vi er derfor glade for å kunne bidra til at Intempo med Bravo-leken, i samarbeid med kommuner i vår region, kan bidra til å akselerere språkopplæringen og mestringen til barna i barnehagene. Med populariteten og den høye bruksfrekvensen som er vist for Bravo-leken, har vi god tro på at dette er et effektivt verktøy og riktig bruk av våre gavemidler - i beste sparebanktradisjon.”

- Simen Hesleskaug, daglig leder SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus

Prosjektet skal gjennomføres som en inkluderende språksatsing på avdelingen i en toårsperiode, som innebærer at hele barnegruppen får delta selv om behovet for tiltaket er størst hos enkelte barn. Materiellet kan gjenbrukes de påfølgende årene uten ekstra kostnader.

Barnehagene som deltar i prosjektet har forpliktet seg til å gjennomføre videokurset, ta i bruk materiellet og delta i evaluering ved prosjektets slutt.

Bravo Intro - materiell for det første møtet med barnehagen
Barnehager i Norge har lang erfaring i å ta i mot barn med annen språkbakgrunn enn norsk, men det kan likevel være nyttig å ha noe materiell å støtte seg på. Bravo Intro ble utviklet i 2022 for å bidra i mottakelsen av de mange ukrainske flyktningbarna som ankom Norge da krigen brøt ut. Språkleken består av 100 hverdagsord på norsk og ukrainsk, som barna lærer gjennom lek, sansing og samspill. Bravo-kortene har også plass for andre språk, slik at hele barnegruppen kan føle seg inkludert og dra nytte av leken. Bravo Intro danner et viktig grunnlag for felles kommunikasjon i hverdagslige situasjoner. Høsten 2022 ble også nedlastbare oversettelser gjort tilgjengelig på russisk, litauisk, polsk og arabisk.

Bravo-leken - systematisk språkstimulering
Å mestre det å uttrykke seg til andre, og å oppleve å gjøre seg forstått, er avgjørende for at barn trives og lykkes sosialt. Erfaring viser at Bravo-leken er et effektivt verktøy for inkludering av barn med forsinket språkutvikling eller barn med annen språkbakgrunn. Bravo-leken har vært i bruk i barnehager over hele landet siden 2010 og stimulererer barnas språkutvikling gjennom å utforske lyder, bokstaver og ord i kombinasjon med sanseerfaringer og fysisk aktivitet. Bravo-leken består av variert materiell til 180 samlingsstunder som gjennomføres i løpet av en to-årsperiode med bokstaver, ord- og bildekort, lettleste Maxibøker, mengder, engelsk og tegnspråk.

Aktive lekeøkter på gulvet
Både Bravo Intro og Bravo-leken organiseres i korte lekeøkter, kalt Bravo-runder, på 10-15 minutter i tett samspill med en voksen. Leken gjennomføres ved at en voksen introduserer ulike bokstaver og begreper som konkretiseres ved hjelp av fysiske gjenstander, dramatisering og sanseerfaringer.