Bravo Intro - Språkmateriell på ukrainsk og norsk i gave til barnehager, skoler og mottak i hele landet
Barnehager og skoler i Norge har lang erfaring i å ta i mot barn med annen språkbakgrunn enn norsk. Nå ønsker vi mange barn fra Ukraina velkommen til oss. I den forbindelse utviklet Intempo, med støtte fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, Bravo Intro våren 2022. Materiell og kurs gis i gave til barnehager, småskoleklasser, mottaksklasser og asylmottak over hele landet som allerede har mottatt eller har sagt ja til å ta i mot barn fra Ukraina. Seks ulike sparebankstiftelser og banker er med på å finansiere denne gavepakken; Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Møre.
I prosjektet ”Velkommen til oss!” har vi sammen med erfarne barnehager laget helt nye Bravo-kort med 100 begreper på norsk og ukrainsk. Bravo Intro er materiell til 20 samlingsstunder/20 økter med stasjonsarbeid, der vi på stasjonene i Bravo-runden gjør hverdagsbegrepene våre tilgjengelig på norsk og ukrainsk. Kategorier med begreper for inneaktiviteter, i garderoben, vi kommer og går, måltid og klær er noen eksempler. På baksiden av hvert kort er det laget plass til å tilføye andre språk dere har representert i barnegruppen. Ordene er valgt ut for å lette hverdagskommunikasjonen, støtte leken og gi innhold til rutinene og det som ellers skjer gjennom dagen.
Les mer om hvordan Avigo barnehage bruker materiellet.
Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør er opptatt av – og ønsker å investere i tidlig innsats. Barna fra Ukraina vil trenge både pedagogisk støtte og hensiktsmessig materiell som senker språkbarrierer den første tiden og sikrer barnas språklige og sosiale utvikling, inkludering og et godt samarbeid med hjemmet.
Fantastisk! Med Bravo Intro på ukrainsk demonstrerer Intempo hvordan en dynamisk sosial entreprenør og en Sparebankstiftelse sammen og på en effektiv måte kan bidra til å løse akutte utfordringer i samfunnet vårt.
- Rune Røiseland, daglig leder Sparebankstiftelsen Sparebanken SørVil dere være med i prosjektet og motta gavepakken?
Vil dere være med i prosjektet og motta gavepakken?
Pr. 25. 11. deles det nå ut gavepakker til hele Norge! Sparebankstiftelsen DNB finansierer nå gavepakker også utenfor sitt nedslagsfelt - noe som betyr at barnehager, skoler og asylmottak kan søke om å motta gavepakken. Alle som møter utvalgskriteriene (har tatt i mot/skal ta i mot barn fra Ukraina, er barnehage, skoleklasse 1.-4. trinn eller asylmottak) får materiellpakken og tilgang til videokurset i Bravo-leken. Videokurset hever kompetansen hos de ansatte på barns tidlige hjerneutvikling og hvordan man gjennomfører Bravo-leken. For barnehager og skoler som allerede leker Bravo-leken vil videokurset være en god oppfriskning av allerede implementert kunnskap. Dersom barnehageavdelingen, skolen eller mottaket ikke bruker Bravo-leken fra før, vil en gjennomgang av videokurset gi en grundig forklaring slik at dere raskt kan ta i bruk Bravo Intro i inkluderingsarbeidet. En egen modul om Bravo Intro gir tips til hvordan man leker Bravo på flere språk. Videokurset kan sees individuelt eller i felleskap på et personalmøte. Hjelp oss gjerne med å spre informasjonen videre slik at flest mulig barn kan få glede av denne gavepakken.
Innholdet i Bravo Intro
100 ord - og bildekort på norsk og ukrainsk
Ordliste
Ukeplaner
Aktivitetslykkehjul
10 blanke kort
Rød tusj
Bravo Intro er materiell til 20 stasjonsbaserte samlingsstunder over fire uker. Omkring 100 grunnleggende begreper for hverdagskommunikasjon erfares med flere sanser i smågrupper sammen med en voksen. Hver stasjon varer i omtrent ett minutt før dere bruker aktivitetslykkehjulet og velger en fysisk aktivitet til neste stasjon. Leken er et supplement til annet språkarbeid som høytlesning, sang og samtale. Vår erfaring viser at Bravo-runden skaper et felles fokus og begrepene de blir kjent med legger grunnlaget for mer varierte samtaler og aktiviteter resten av dagen. Materiellet blir organisert i ukeplaner for enkel gjennomføring av Bravo-runden som barnehagene kjenner fra før eller som videokurset gir en innføring i. Bravo Intro har en egen modul i videokurset og Bravo-sjefer vil få veiledning på zoom gjennom prosjektet.
Erfaring fra tidligere prosjekter
Fra 2016-2018 gjennomførte Intempo i samarbeid med Egmontfondet språkprosjektet Språksatsing for flyktningbarn i 40 barnehageavdelinger på Vestlandet. Erfaringene var så gode at «(...) kommunen søkte Stiftelsen SR-Bank Rogaland – og fikk innvilget midler til å videreføre satsingen i alle våre barnehager,» forteller Arild Tid Johannessen, barnehagekonsulent i Strand kommune.
Fra 2018-2021 har vi også gjennomført flere “Inkluderende språksatsing”-prosjekter, bl.a. i Skiptvet kommune. Wenche Pedersen Dahl er spesialpedagog i Skiptvet kommune og hun ser Bravo-leken som et godt verktøy for flerspråklige barn som skal lære flere språk på samme tid, og for barn med ulike utfordringer knyttet til språk og samspill. – Bravo-leken er et verktøy der alle kan kjenne mestring og der alle kan delta. Bravo-leken gir visuell støtte på alt du gjør, i tillegg til at du bruker sansene. Det er også gøy, og det er kjempeviktig. Når det er noe som er spennende, er du mer åpen for læring, uten at du merker at du er i en læringssituasjon.
Tidlig innsats for barn med flyktningbakgrunn er viktig for å legge et godt grunnlag for både den språklige og sosiale kompetansen. Vår erfaring er at Bravo-leken bidrar til dette og kan gi barna en god start, sier Heidi Aabrekk i Intempo AS. Erfaringene vi har gjort har vi nå tatt med oss videre i arbeidet med Bravo Intro. Vi håper at barna gjennom de 20 samlingsstundene materiellet legger opp til kan få sanseopplevelser og førstehåndserfaring av begreper som er nyttige i deres hverdagskommunikasjon, for å støtte leken, rutinene og det som ellers skjer gjennom dagen, sier Elisabeth Hunnes i Intempo AS.
Hvorfor bruke Bravo Intro i samlingsstunden?
I Rammeplanen står det at personalet skal synliggjøre språklig og kulturelt mangfold, støtte barnas ulike kulturelle uttrykk og identiteter og fremme mangfold i kommunikasjon, språk og andre uttrykksformer.
Når du gjennomfører Bravo-runder med hverdagsbegreper i samlingsstunden
inkluderer du alle barna
skaper du et felles fokus for resten av dagen
kan du leke med mindre grupper av gangen
gjør du språklig mangfold til en ressurs
inviterer du barna til å bruke begge språk aktivt
støtter du barnas hjerneutvikling ved å bruke alle sansene
introduserer du barna for begreper som hjelper dem til å uttrykke seg og sine behov, ønsker og følelser på ulike måter.
Ved å hjelpe barna til å bruke språket, støtter du deres relasjonsbygging, deltakelse i lek og gir dem et redskap til å løse konflikter. Samtidig får barna muligheten til å videreutvikle sin begrepsforståelse og bruke et variert ordforråd. Dersom du i tillegg deler ut ukens begreper på begge språk oppmuntrer du til samarbeid om språkstimulering med foreldrene.
Meld din interesse
Høres dette spennende ut? Da oppfordrer vi deg til å klikke på lenken og fylle ut skjemaet for å søke om deltakelse i prosjektet “Bravo Intro - Velkommen til oss! Vi erfarer hverdagsbegreper med alle sansene i samlingsstunden.”