Brukerhistorier
Prosjekt-evalueringer
Intempo AS har siden 2016 gjennomført flere ulike prosjekter i samarbeid med stiftelser fra hele landet. Dette har kommet barnehager og skoler til gode ved at de har fått Bravo-materiell og kompetanseheving i form av Bravo-lekens kurs.
Prosjektet Trygghet og mestring med Bravo-leken nærmer seg slutten. Prosjektet har vært mulig takket være støtte fra tre ulike stiftelser, SpareBank 1 Østfold Akerhus, Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør og Sparebankstiftelsen DNB. Nå starter en viktig evaluering for å kartlegge de barnehageansatte sine erfaringer. Dette er avgjørende for at vi skal kunne synliggjøre prosjektets verdi for barna og de ansatte, lære av erfaringene og sikre videre utvikling av nye prosjekter.
Foreldre og fagpersoner er nå i gang med Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen gjennom prosjektet “Mestring og inkludering” i samarbeid med Downs Syndrom Norge, støttet av Stiftelsen Dam. 90% svarer i oppstartsevalueringen at de har forventninger til at Bravo-leken kan bidra med trygghet og mestring, økt ordforråd og begrepsforståelse, glede og engasjement, samt mer systematisk lekbasert læring.
Barnehager som deltar i prosjektet Trygghet og Mestring melder om stor suksess med Bravo-leken underveis i prosjektperioden. Barna plukker raskt opp nye ord og språklyder, og samtidig styrkes sosiale ferdigheter som å vente på tur og delta aktivt i grupper.
Vinteren 2024 har bydd på snøstengte barnehager i sør, mye sykdom og vikarutfordringer, men tross dette er nå 81% av barnehagene i gang med Bravo-runder på en eller flere avdelinger i barnehagen. De resterende barnehagene gjør seg klare for oppstart i april.
«Jeg er opptatt av å fylle ryggsekken til barna med mest mulig. Med Bravo-leken får de utrolig mye moro i tillegg til det nyttige,» forteller barnehagelærer Connie Hansen entusiastisk.
I løpet av 2022 har 546 mottak, skoler og barnehager i Norge mottatt språkleken Bravo Intro, takket være avgjørende støtte fra sparebankstiftelser og banker landet over. "Velkommen til oss"-prosjektet har som hensikt å senke språkbarrierene for de ukrainske flyktningbarna og de som omgår dem i det daglige.
Fra april til desember 2022 har seks ulike sparebankstiftelser og banker vært med på å finansiere prosjektet “Velkommen til oss” med utdeling av språkmateriellet Bravo Intro inkl. videokurs. Vi takker Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Møre som har gjort det mulig for 546 barnehager, skoler og mottak å ta imot 970 gavepakker på norsk og ukrainsk. Vi gleder oss til å fortsette prosjektet og følge implementering, bruk og evaluering utover våren 2023.
I tidligere evalueringer fra prosjektperiodene for Inkluderende språksatsing har det kommet frem at Bravo-leken har vært en populær og stimulerende lek for barna, og et godt verktøy for de voksne i barnehagene. Trass i utfordringer med kohorter, smittevern og perioder med nedstenging viser evalueringsrapporten fra 2020-2022 tydelig at Bravo-leken skapte engasjement og språkutvikling hos barna også i den krevende pandemiperioden.
I evalueringen opplyser barnehagene at Bravo-leken har hatt god effekt på barnas språkutvikling, bidratt til utvikling av personalets kompetanse og språkbevissthet, og 91,4% svarer at de ønsker å fortsette med Bravo-leken også etter endt prosjekt.
I evalueringen av Inkluderende språksatsing 2020-21 sier 91,4% av barnehagene at de ønsker å videreføre bruk av Bravo-leken. Hjelmeland barnehage og Rishagen FUS barnehage er blant disse. De mener Bravo-leken er et enkelt og anvendelig verktøy som alle de voksne kan bruke, og de har erfart at det treffer alle barna, også de som av ulike grunner kan være sårbare eller oppleve vansker med språket.
80 prosent av deltakerne i toårige prosjekter med Bravo-leken mener at barna som trenger noe ekstra har fått stort eller svært stort utbytte.
I to år har alle barnehagene i Strand kommune lekt Bravo-leken. Nå som prosjektet er avsluttet ønsker 91,7 prosent å fortsette med leken.
Tre av 16 barn på en avdeling ved Solkollen barnehage Flekkerøy hadde betydelig forsinket språkutvikling. Utbyttet disse barna hadde av Bravo-leken imponerte personalet.
40 barnehageavdelinger i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane deltar på et innovativt språkprosjekt. Målet er å skape økt trivsel og god språkutvikling hos barn med flyktningbakgrunn. Barnehagene har blitt støttet av Egmont Fonden.
Tre barnehager i Strand kommune deltok i perioden 2016-2018 i språkprosjektet Språksatsing for flyktningbarn finansiert av Egmontfondet. «De tre barnehagene som deltok var så fornøyde at kommunen søkte Stiftelsen SR-bank Rogaland – og fikk innvilget midler til å videreføre satsingen i alle våre barnehager,» forteller Arild Tid Johannessen, barnehagekonsulent i Strand kommune.
Brukerhistorier fra barnehager med god erfaring i bruk av Bravo-leken
Vågsmarka barnehage i Tysnes kommune var blant de første som startet med Bravo-leken i 2010. I dag, 15 år senere, er Bravo-leken et verdifullt verktøy i møte med nye krav til barnehagehverdagen.
Bravo-leken er en del av Skiptvet kommune og er med i evalueringer på tvers i kommunen. Jeg opplever det som veldig positivt fra vår side.
Alle vil utjevne forskjeller og sikre god tidlig innsats for alle barn. Oppvekstsjef Johan Søfteland har funnet ut hvordan en liten kommune med begrensede ressurser kan gjøre det i praksis.
Gøy, inkluderende, systematisk og lærerikt. Det er hovedgrunnene til at spesialpedagog Wenche Pedersen Dahl lar seg begeistre av Bravo-leken.
Med ny mobbelov på trappene er Bravo-leken mer aktuell enn noen gang, mener Arild Tid Johannessen, barnehagekonsulent i Strand kommune.
Stor fortellerglede, økt motivasjon for å lære og at langt flere knekker lesekoden tidligere, er tilbakemeldingene fra årets lærere på 1. og 2. trinn. Fem år etter oppstart med Bravo-leken har de yngste barna blitt skolebarn, og vi har lært at det ikke er ett tiltak alene som bedrer leseferdighetene og reduserer behovet for spesialundervisning.
Gjennom et samarbeid med Intempo og Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus har det de tre siste årene vært mulig å rette et større fokus på språkstimulering for de yngste barna – både i kommunale og private barnehager i Eidsberg. Tilbud om kurs, oppdatert kunnskap om nyere forskning og tilgang til materiell har vært god støtte i arbeidet.
– Det beste med å bruke Bravo-leken er at du får et veldig engasjement blant ungene, sier Bravo-sjef Laila i Lindormen barnehage i Skiptvet. I perioden 2018-2020 deltar Skiptvet kommune i prosjektet “Se hele meg”. Nå har alle barnehagene og helsestasjonen i Skiptvet kommune deltatt på to kurs om barns tidlige hjerneutvikling og alle har tatt i bruk Bravo-leken som verktøy for systematisk språkstimulering.
I 2012 bestemte Andøy kommune at alle barnehagebarn skulle bruke Bravo-leken. Dette var en del av den satsingen Andøy kommune ønsket å gjøre ut fra førende prinsipper om tidlig innsats og forebygging i barnehagene. Forskning viser at dess tidligere innsatsen kan settes inn, dess større er sjansen for å oppnå gode resultater.
Vi har alltid vært opptatt av helhet. Vi arbeider for at barna skal være trygge, at de får sanseopplevelser, fysisk aktivitet og spiser sunn mat. Med Bravo-leken har vi fått ny innsikt i hvorfor det er så viktig. Kunnskap om hjernen gir oss inspirasjon til å gjøre enda mer i hverdagen og knytter aktivitetene våre sammen. Barnehagen vår har rett og slett blitt bedre med Bravo-leken”, sier Eva-Lill Nilsen i Engehaugen menighetsbarnehage på Gjøvik
Erfaringer ved bruk av Bravo-leken som et spesialpedagogisk verktøy
Ved Nordnes skole i Bergen har forsterket avdeling på både barnetrinnet og mellomtrinnet testet Bravo-leken de siste to årene. Med noen enkle tilpasninger, har leken vist seg å være et svært nyttig verktøy for elever med spesielle behov.
Tre av 16 barn på en avdeling ved Solkollen barnehage Flekkerøy hadde betydelig forsinket språkutvikling. Utbyttet disse barna hadde av Bravo-leken imponerte personalet.
Cecilie Høisæter er mor til et barn som får spesialpedagogisk hjelp. Hun ønsket selv å bidra til sin datter Danielas utvikling.
Ida Marie Krone er en av mødrene som tidlig skjønte at hun måtte være i forkant for å skreddersy et tilbud til Joakim på snart 3 år.
Maja har Downs syndrom, fikk innvilget Bravo-leken som et hjelpemiddel for begrepstrening og lekte Bravo-leken i samarbeid med barnehagen og en spesialpedagog de siste to årene før skolestart.
Fantastiske Bravo-sjefer
Hver vår og hver høst kårer vi “Høstens beste Bravo-sjef” og “Vårens beste Bravo-sjef”. Dette er ansatte som strekker seg ekstra langt i gjennomføringen av Bravo-leken i sin barnehage.
Vi gratulerer Charlott fra Trollhaugen barnehage som “Høstens beste Bravo-sjef”!
I konkurranse med mange andre Bravo-sjefer som gjør en strålende jobb i ulike barnehager, var det Lene fra Eid barnehage som stakk av med seieren om å bli “Vårens Bravo-sjef” denne gangen! Og hvem nominerer du til høstens Bravo-sjef?
Vi gratulerer Silje fra Espira Østrem som “Høstens beste Bravo-sjef”!
I konkurranse med mange andre Bravo-sjefer som gjør en strålende jobb i ulike barnehager, var det Charlott Juliusson som stakk av med seieren om å bli “Vårens Bravo-sjef” denne gangen!
Bravo-leken hjemme og på helsestasjon
Skiptvet kommune har siden 2018 satset ekstra på de yngste barna. Målet er å gi dem en god start på livet. Hjemmet, helsestasjonen og barnehagen er barnets første møte med samfunnet og det viktige grunnlaget for videre utvikling legges nettopp her.
Tilje har en diagnose med forventet forsinket språkutvikling. Hun har ikke behov for videre tiltak etter ett år med Bravo-leken sammen med familien hjemme.
Eidsberg kommune har siden 2016 satset ekstra på de yngste barna. Målet er å gi dem en god start på livet. Hjemmet, helsestasjonen og barnehagen er barnets første møte med samfunnet og det viktige grunnlaget for videre utvikling legges nettopp her.