Oppstartsevaluering: Mestring og inkludering hjemme, i barnehagen og på skolen

Foreldre og fagpersoner er nå i gang med Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen gjennom prosjektet “Mestring og inkludering” i samarbeid med Downs Syndrom Norge, støttet av Stiftelsen Dam. 90% svarer i oppstartsevalueringen at de har forventninger til at Bravo-leken kan bidra med trygghet og mestring, økt ordforråd og begrepsforståelse, glede og engasjement, samt mer systematisk lekbasert læring.

I prosjektet lekes Bravo-leken hjemme, i barnehagen og på skolen.

40 materiellpakker inkl. videokurs ble delt ut høsten 2024. Mottakerne var familier, barnehager og skoler som skal leke Bravo-leken med enkeltbarn og barnegrupper som har forventet forsinket eller forsinket språkutvikling. Flertallet er barn i alderen 3-6 år og barn i 1.-4. klasse.

Barn som lever med diagnoser som Downs Syndrom, Cerebral Parese, autisme, forsinket utvikling på grunn av prematur fødsel eller andre diagnoser har ofte behov for ulike verktøy for å støtte språkutviklingen. Gjennom prosjektet er målet å øke ordforrådet og begrepsforståelsen som legger grunnlaget for kommunikasjon, mestring og inkludering i hverdagen. 

«Vi trenger ikke vente og se an utviklingen. Vi kan gjøre litt hver dag for å støtte utviklingen av språket, motorikken og læregleden.»

Heidi Aabrekk, daglig leder og gründer av Bravo-leken

Oppstartsevaluering gir videre retning for prosjektet
I oppstartsevalueringen gir foreldre og fagpersoner en pekepinn på hvordan oppstarten har gått, men også hvilke forventninger de har til prosjektet som de nå er en del av. Forventningene til prosjektet er svært positive, og over 90 % forventer at Bravo-leken vil bidra med trygghet og mestring, økt ordforråd og begrepsforståelse, glede og engasjement, samt mer systematisk lekbasert læring. Disse forventningene håper vi kan føre til gode resultater og gode implementeringsprosesser videre fremover.

Barna har også tatt godt i mot leken, og oppsummert kan foreldre og fagpersoner fortelle at de fleste barna allerede viser glede, engasjement og mestring, og mange gleder seg til samlingene. Enkelte barn er spesielt ivrige og motiverte, mens for noen spiller dagsformen inn med tanke på interesse for leken. Leken bidrar til økt ordforråd, oppmerksomhet og fellesskap, men for noen barn med konsentrasjonsutfordringer eller særskilte behov kan det være vanskelig å gjennomføre hele økter.

Generelt oppfattes Bravo-leken som morsom, stimulerende og lærerik, og har blitt godt mottat. Likevel er det praktiske utfordringer knyttet til tid, personalressurser og implementering i hverdagen. Flere ønsker mer støtte og tilpasningsmuligheter, noe vi i Intempo vil bidra til gjennom veiledning i tiden fremover.

Tydelige rammer for leken
Bravo-leken er en voksenstyrt aktivitet, og flere har laget ulike visuelle eller auditive start- og sluttsignaler for å gjøre det gjenkjennelig for barna når leken starter og slutter. Eksempler på startsignaler inkluderer Bravo-teppe, ASK-tavle, bjellelyd, navnesang, å hente ordkortene, eller å samle barna i en egen Bravo-krok. Sluttsignaler kan være jubel, "Bravo"-rop, tegn for "ferdig", såpebobler, eller en avsluttende aktivitet som high-five ved utgangen.

Fra oppstart til godt implementert verktøy i barnehage og skole
Basert på lang erfaring med implementering av Bravo-leken som verktøy i barnehager og skoler, oppfordrer vi til at avdelingen setter av tre måneder på våren og høsten til å gjennomføre Bravo-leken hver dag med enkeltbarnet eller hele barnegruppen. Selv om det er noen i barnegruppen som har større behov for denne typen språkstimulering enn andre, vil hele barnegruppen tjene på dette som et allmennfaglig pedagogisk opplegg, der de får et felles utgangspunkt for videre lek og samtaler gjennom dagen. Vi anbefaler også at så mange som mulig ser videokurset og blir trygge på gjennomføringen av Bravo-leken, da dette reduserer risikoen for at Bravo-leken faller ut når noen blir syke.

Typiske utfordringer i en implementeringsprosess er tid og organisering, personalressurser, engasjement og deltagelse både hos barn og voksne, eventuell spesiell tilrettelegging, samt oppstart og opplæring. Alle disse utfordringene er nevnt hos deltagere også i dette prosjektet, men til tross for disse svarer de fleste at de er positive til leken og jobber for å finne løsninger for å tilpasse den til sin hverdag hjemme, i barnehagen eller på skolen.

Vi ønsker alle sammen lykke til videre med leken og gleder oss til å treffe dere i Zoom-veiledninger fremover. Første mulighet blir 12. februar kl 1230. Lenke til Zoom-veiledningen får du i nyhetsbrevet.