9. Bravo-leken for de erfarne Bravo-barna

Hvem er de erfarne Bravo-barna? I denne sammenheng tenker vi på barn fra tre år som har kommet gjennom materiellet i Bravo Kickstart og Bravo Level Up. Den siste delen av Bravo Level Up handler om å lage eget materiell med blanke kort og blanke Maxibøker, variere bruken av materiellet og skreddersy Bravo-runden for barnegruppa.

Mer om Bravo for skolebarn kommer, se ideer under enn så lenge.

Hvordan gjør du det?

La Bravo-runden fremdeles være utgangspunktet for leken, men tilpass stasjonene i større grad til barnegruppa og deres interesser/favoritter.

ordspretten.jpg

Ordspretten 

- med blanke ordkort og tusj. Målet med stasjonen er å lytte til forskjellen på enkel og dobbel konsonant. Skriv ned noen ord med enkel og dobbel konsonant. Vis alle i hurtig tempo for barna. Trekk et kort, les det høyt uten at barna ser det. Barna skal lytte og legge seg flatt om det er enkel konsonant i ordet og hoppe om det er dobbel konsonant. Se video her.

Bokstavmix 

- med alfabetet. Målet med stasjonen er at barna skal kunne se kombinasjoner av ulike bokstaver og øve på å stave. Velg ut noen bokstaver som kan forme flere ord. La barna sitte med bokstavene foran seg. La barna skrive så mange ord som mulig på ett minutt. Et eksempel er b-å-l. Disse bokstavene kan bli til ordene blå, bål, ål og lå. Gjør det sammen om det er krevende for barna. Er det lett, bytter dere ut med nye bokstaver hver gang. Se video her.

ekorn.jpg

Tett hullet 

- med alfabetet. Målet med denne stasjonen er at barna skal automatisere bokstavlyder, riktig staving og se hva som mangler. Vis bokstavene til et ord. For eksempel e-k-o-r-n. Si lydene, ta vekk en bokstav og legg de hulter til bulter utover bordet. La barna si lydene, stave ordet og finne ut hvilken bokstav som mangler.

Lydrasken 

- med alfabetet, blanke kort og tusj. Det er ikke alltid du kan skrive alle ord slik de høres ut. Målet er å øve på rettskriving av ord som starter med lyder som er lette å forveksle. Spill lydrasken og øv på skj-lyden. Finn fram bokstavene s, k og j. Skriv noen kort med for eksempel ski, sky, skjørt, sjakk og skjønne. Les og vis alle ordene for barna en gang. La barna sitte med bokstavene foran seg og si deretter ett av ordene uten at barna ser ordet. Barna skal nå skyve de første bokstavene de trenger for å skrive begynnelsen på ordet (skj-lyden) frem til deg. Den voksne snur kortet og gir barna mulighet til å bytte bokstaver dersom det er nødvendig. Hold økten kort, og ta ikke flere enn fem ord i gangen. Gjør stasjonen ferdig på neste runde. Denne leken kan også brukes til å øve på kj-lyden (kino, kylling, kjøre), j/g/h-lyden (jul, gikk, hjort), o/u-lyden (sol/slump), o/å-lyden (sove/håpe), æ/e-lyden (fjær/fjernsyn). Se video her.

Bravo-TV 

- med YouTube til hjelp. På YouTube-kanalen vår finner du mange små snutter med fem ord, fem bilder og fem setninger om spennende tema. Dette er nesten som Maxibøker, bare i digitalt format. Målet med stasjonen blir da å se snutten og lære noe nytt. Nynorske filmer her, og filmer på bokmål her.

lekseord.jpg

Prosjektord/temaord 

- med blanke kort og tusj. Målet med denne stasjonsaktiviteten er å øke ordforrådet. Velg ut 25 ord fra et tema dere arbeider med. Skriv de ned på de blanke kortene og vis fem og fem ord i slengen i hurtig tempo. Introduser kategorien med å si: “Nå kommer fem ord om/fra..!” Vis kortene og forklar hva de betyr etterpå.

Huskeleken

-med Maxibok og andre bøker. Målet med leken er å jobbe med barnas konsentrasjon og arbeidsminne. Introduser leken for barna, og legg vekt på at det er en huskelek! La barna lese eller les et utdrag fra en tekst; en Maxibok, en barnebok eller en faktatekst. Gjør en aktivitet til neste stasjon og la barna gjenfortelle det det husker. Ta gjerne flere runder slik at barna kan få gjenfortelle mer og mer fra teksten og oppleve mestring!

Kims lek 

- med bilder, bokstaver og ord. Målet med aktiviteten er å jobbe med barnas konsentrasjon og arbeidsminne. Vis fem bilder, ord eller bokstaver for barna i hurtig tempo. Legg de fem kortene ut over gulvet og la barna få se på dem en liten stund. Dekk kortene med for eksempel en duk eller et koppehåndkle og ta bort et kort. Gjør en aktivitet og kom tilbake til stasjonen. Ta bort duken og la barna prøve å finne ut hva som mangler.

Mengdetrening 

- med mengdekort og regnesymboler. Målet med denne stasjonen er at barna får mengdeforståelse og får automatisert  mengder og tall fra 1 – 20. Vis fem kort i hurtig tempo, først prikkene, før du viser tallene, stokker kortene og viser prikkene igjen. Legg ut to kort og regnesymbolet større enn/mindre enn og vis barnet hva som er størst og minst.

Regnestykker

regnestykke.jpg

- med tallvenner. Med mengdekortene og regnesymbolene kan dere automatisere enkle regnestykker og gjenkjenne tallvenner, slik at barna slipper å bruke tid på å telle på fingrene eller tenke veldig lenge. Velg ut for eksempel mengdene 3, 7 og 10 og regnesymbolene pluss/minus og er lik. Legg kortene med mengdesiden opp foran barna, mens du sier 3 + 7 = 10. Vis deretter at 10 – 7 = 3. Bruk mengdene fra 1-20 og gjør dette med alle mulige regnestykker. Veksle mellom å bruke pluss og minus, gange og dele. Fortell at disse er tallvenner i pluss og minus. Tallvenner i ganging og deling er for eksempel 12, 3 og 4.

hoppegangen.jpg

Hoppegangen

Jobb med de lave gangestykkene i gangetabellen. Rop ut gangestykker og la barna hoppe x antall hopp som svar. Bruk gjerne hoppetau, slengtau eller en trampoline!

Notelære 

- med notekortene. Forskning viser at musikk og lyttelære også påvirker utviklingen av språk og kommunikasjon, så gi det gjerne et forsøk. Målet er å lytte og høre forskjell på ulike toner. Velg ut noen noter og si: “Nå skal du få se noen noter som hører til g-nøkkelen.” Vis kortene på samme måte som du gjør ellers før du til slutt spiller notene som barna har fått se på instrumentet du har med. Et klokkespill, en blokkfløyte, et piano eller en app på iPaden fungerer kjempefint til dette.

komponeringsrunde.jpg

Komponerings-runde

La en hel uke med Bravo-runden være viet til komponering. På første stasjon velger dere tema og lager tankekart. På neste stasjon lager dere et kort dikt. På tredje stasjon klapper dere og teller stavelsene. På fjerde stasjon velger dere noter til hver stavelse på et klokkespill, et piano eller på en app og prøver å spille sangen. Se video her.

Karaoke

På youtube kan dere finne karaoker både på norsk og engelsk. Det er ypperlig lesetrening fordi man får erfaringer med å “tørre å flytte blikket før man egentlig tør”. Finn barnets favorittsanger eller prøv noen av våre forslag, rensk stemmen og syng i vei! Se vår spilleliste med Bravo-sanger her.

Praksishistorie: De eldste i barnehagen

I Wig Wam barnehage har Vesla Bjerrang Bravo-leken for de erfarne Bravo-barna: “Vi har aktive og varierte Bravo-økter for de eldste i barnehagen med oppgaveløsning og gode samtaler. Ungene er kjempegira! Vi bruker kroppen mye i leken og er gjerne ute. Når vi har om tall og mengder får de se kort om mengder og løper deretter rundt for å finne så og så mange steiner som de plasserer på riktig kort.”

Aktive lekeøkter med oppgaveløsning og gode samtaler karakteriserer måten Vesla Bjerrang leker med barna på. “Etter at vi hadde sett kortene om servicenæringer tok vi turen til Andenes og lette etter butikken, frisøren og rådhuset. Dette var en fin måte å snakke mer om begrepene og fylle dem med innhold. Ungene er kjempegira og blir ikke lei Bravo-leken, og dette har virkelig overrasket meg! Vi bruker det hver eneste dag og knytter det også opp til andre språkstimuleringsverktøy”, sier Vesla, og gir deg sine 6 beste tips avslutningsvis.

  1. Lek Bravo-leken både ute og inne

  2. Gi barna enkle oppgaver, men vis fasiten først

  3. Lek i mindre grupper

  4. Erfar begrepene og sett dem i sammenheng

  5. Bruk kroppen aktivt i leken og øv på nye og mer avanserte fysiske aktiviteter

  6. Varier innholdet på stasjonene og bruk materiellet på ulike måter

En liten start for skolebarn

I klasserommet: I “Bravo-leken for skolebarn”, som er å finne i vår ressursbank, gir vi tips til hvordan man kan leke Bravo-leken på skolen i klasserommet for 1.-10. trinn.

Hjemme: Foreldre som ønsker å leke Bravo-leken hjemme med sitt skolebarn kan prøve våre gratis hjemmeressurser som vi laget da koronaen slo til. Last ned materiell og forklaring her!

Bruk gjerne Bravo-materiellet i kombinasjon med oppgaver og leselekser fra skolen.

Bravo-lekenGasta Design